modelářská databáze | správa kitníku
Kerber
Kerber
RS

P-39L Airacobra - Tunisia 1943

Komentáře

24 October 2014, 14:57
Bojan Bogdanovic
Ohoho, odlična kobra, Bane. Šteta što se motor ne vidi bolje. Čitao sam negde da ih ameri nisu previše voleli pa su skoro polovinu proizvedenih poslali rusima. Sa druge strane, rusi su navodno umeli jako efikasno da ih koriste. Koliko ima istine u tome?
27 October 2014, 12:00
Kerber
Samo pogresna upotreba...napravljen je kao avion za borbe na visini, ali mu je ta oprema uklonjena u serijskoj proizvodnji, pa je sa Japancima, sa kojima su se tukli na srednjim visinama, bio inferioran, spor u penjanju i trom u akrobacijama. Rusi su im skinuli 4 mitraljeza malog kalibra u krilima, i koristili na malim visinama, gde je bio odlican...jednostvno su mu iskoristili prednosti. Iako avioni sa linijskim motorima nisu bili izdrzljivi za napade na zemaljske ciljeve, ovaj je imao motor iza pilota, pa je i to bilo bolje resenje, jer je i tu koriscen sa dosta uspeha. Plus, 37mm top i 2x12,7mm u nosu, moze da nosi bombu do 450kg...lako nisanjenje, pogodan za napad na oklopne kolone...eheeeej!
Kobruske su odlican posao radile i onaj njihov as, kasnije marsal avijacije Pokriskin, je terao jednu do kraja rata. Vise su ih voleli od P40 koje su u raznim verzijama dobijali kao vojnu pomoc, a koristili su i napredniju verziju P-63A King Cobru, na dalekom Istoku, protiv Japanaca, samo to je vec bilo za drugu pricu.
Drago mi je da ti se dopada! I jeste lep avion, po meni...
27 October 2014, 19:41
Bojan Bogdanovic
Sećam se da su negde na severu Rusije, pre desetak godina, u jezeru našli jednu Kobru sa uklonjenim mitraljezima iz krila, a u otvore za mitraljeze našli su konzerve hrane i rezervnu municiju. Kažu da je to bio običaj na avionima koji su u SSSR kao lend-lease dolazili preko Sibira zbog jako dugog putovanja, ali mislio sam da su mitraljeze posle opet ugrađivali po dolasku na front.
27 October 2014, 20:34
Kerber
Ne znam za to, ali, znam da je isti ovaj Pokriskin, trazio modifikaciju na upravljackoj palici, u vidu jednog okidaca i za top i ova 2 mitraljeza u nosu, da pucaju istovremeno, a da su na prvim Kobrama (P400, P39D i E) trazili uklanjanje krilnih mitraljeza, jer su im bili nepotreban teret a mali kalibar ...cak su i na kasnijim Q madelima trazili uklanjanje krilnih podvesa sa 12,7mmm mitralezima,,,ova 3 oruzja u nosu su im bila dovoljna i za tenk, i bunker i PA, a tek za stuke, Ju88 i ostalu boraniju...taman. Takodje lovci su padali od jednog pogotka topa od 37mm, bar Me109...mozda je FW190 imao malo vecu zilavost, ali dok ga jedan topovski strefi, napuni ga jos 20 metaka 12,7...pa ti vidi. Jedino nisu mogli da im kace omiljene RS82 pod krila...
Inace, prvo su ih na Aljasci "winterizovali", pa preletali na ruslu teritoriju, odmah po sletanju su ih prefarbavali (oznake u prvim primercima, a kasnije su ih dobijali sa teget diskovima i prebojenim americkim zvezdama...posle taj prelet nije bio nesto tezak, sovijetski piloti su ih u Pe2 ili tako necemu vodili iz baze u bazu...malo ih je izgubljeno u "ferry flight" operacijama, ali, verovatno su ih sami Rusi kasnije opremali dodatnom hranom ili municijiom..ko zna gde je to sve letelo i pravilo haos.
27 October 2014, 21:28
Bojan Bogdanovic
Nakon malo čeprkanja po netu, uspeo sam da ga pronađem. Mislim da će ti ovo biti interesantno:
lend-lease.airforce...ticles/sheppard/p39/
27 October 2014, 22:46

Album info

Heller, 1/72... Backdated Q model to L. Engine is scratch built, seat-belts from paper, MG tubes in the wings from hypo-needle....Colors Humbrol enamels, decals from ancient Esci sheet Bell39/P400 Airacobra.

Všechna alba

Zobrazit všechna alba »